Geen enkele zorgsituatie is hetzelfde. Je kan zorgen voor je vader met dementie of je moeder met depressie, je man met een ongeneeslijke ziekte, je vrouw met een chronische aandoening, een kind met een handicap of een vriend met een verslaving. Bij de een komt de ziekte geleidelijk, een ander wordt er door overvallen. Soms blijken zelfs meerdere mensen in je omgeving zorgbehoevend.

Stilstaan bij hoe het nu gaat: mijn verhaal

Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt, gestrest of overbelast bent, dan kan het moeilijk zijn precies aan te geven waar dat aan ligt. Het vertellen of beschrijven van je eigen verhaal kan je helpen de situatie helder te krijgen. Dan weet je ook waar knelpunten zitten en wat je misschien zou willen veranderen. Voor wie zorg jij en wat is je verhaal? De module helpt je dit in kaart te brengen.

Jouw overtuigingen

Zorgen voor iemand die dicht bij je staat, vinden we vaak vanzelfsprekend. Het geeft voldoening, maar kan zowel lichamelijk als psychisch belastend zijn. Een mantelzorger combineert dit immers met de normale zaken in zijn of haar leven: werk, gezin, sport/hobby’s, vrijwilligerswerk…. Daarnaast kunnen bepaalde ideeën of vooroordelen  het zorgen voor een ander makkelijker of moeilijker maken.