Werkstress
Stress hoort bij het leven en dus ook bij werken. Ervaar je langere tijd ongezonde stress? Voorkom een burn-out.

Over de module

Stress is een natuurlijke reactie op een situatie. Het maakt je alert en maakt dat je op zoek gaat naar oplossingen. Dit is ook zo op je werk. Door bepaalde situaties op het werk, zoals veel werkdruk, maar ook onduidelijkheid of de zoveelste bureaucratische horde die je moet nemen, kan je ook op het werk stress krijgen. In de module krijg je tips en oefeningen om stress het hoofd te bieden.

Hoe werkt het?

De module doorloop je zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het jou het beste uitkomt. De module is volledig gratis en anoniem te volgen. Doe de zelftest via de rode knop ‘Aan de slag’ en zie welke onderdelen van de module voor jou interessant kunnen zijn. Daarna kun je direct je account aanmaken en starten.

In het menu van de module kun je kiezen of je de intro, uitleg, oefening of terugblik van dat onderdeel wil bekijken. Wil je naar een volgend of ander onderdeel, gebruik dan de pijlen onder elk onderdeel of kies een nieuw onderwerp uit het menu (let op: als je iets hebt ingevuld, moet je de pijlen gebruiken om deze gegevens te behouden).

Mentale én lichamelijke balans

Je lichaam heeft ontspanning nodig. Het biologische ritme dat je lichaam van nature volgt, geeft aan wanneer je het beste kunt eten, slapen, bewegen of rusten. Naast lichamelijke balans is je mentale balans essentieel voor het omgaan met werkstress. Door in sommige situaties te accepteren dat je alleen invloed hebt over jouw eigen gedachten kan je helpen bij het omgaan met werkstress. We weten dat mensen die optimistischer zijn, minder vatbaar zijn voor stress op het werk. Het goede nieuws: ook dit is leerbaar (kijk gerust naar onze sleutel voor mentaal welzijn over optimisme).

Module ontwikkeld door experts

De inhoud van deze module is ontwikkeld door experts op dit thema, met betrokkenheid van ervaringsdeskundigen. Bij het ontwikkelen van de inhoud van de module is gebruik gemaakt van de inzichten uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness.

Start- en eindmeting

Het eerste en laatste onderdeel van de module bevatten een start- en eindmeting. De startmeting is bedoeld om je een idee te geven van je huidige situatie. Als je de module hebt afgerond kun je jezelf bij de eindmeting nogmaals testen. Is er verbetering te zien?

4 thema's

Onderwerpen die in de module aan de orde komen:

Stress en ik
Stress en ik

Iedereen reageert anders op stressvolle situaties.

Acceptatie
Acceptatie

Als je werkstress ervaart, denk je veel na om het op te lossen.

Werk, stress en leefstijl
Werk, stress en leefstijl

Je leefstijl heeft invloed op werkstress.

Werkomgeving
Werkomgeving

Je omgeving heeft invloed op wat je denkt en hoe jij je voelt.

Werkstress