Werkende ouders
Veel ouders zijn geneigd het anderen naar de zin te maken. Je werk, je partner, je kinderen… Overbelasting ligt op de loer.

Over de module

Een gezin met kinderen draaiend houden naast het hebben van een baan is niet makkelijk. In beide situaties wil je er helemaal zijn. Maar je hebt ook sportactiviteiten, sociale contacten, het huishouden én je wilt ontspannen. Hoe pas je dat allemaal in 24 uur? Overbelasting ligt dan op de loer. In deze module vind je tips en ondersteuning om te kunnen balanceren tussen al je activiteiten. Dé balans bestaat eigenlijk niet. Net als een koorddanser moet je om in evenwicht te blijven, steeds een beetje bijstellen. Hoe doe je dat en waar vind je de energie daarvoor? Deze module biedt ouders die werken handvatten om mentaal vitaal te blijven.

Hoe werkt het?

De module doorloop je zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het jou het beste uitkomt. De module is volledig gratis en anoniem te volgen. Doe de zelftest via de rode knop ‘Aan de slag’ en zie welke onderdelen van de module voor jou interessant kunnen zijn. Daarna kun je direct je account aanmaken en starten.

In het menu van de module kun je kiezen of je de intro, uitleg, oefening of terugblik van dat onderdeel wil bekijken. Wil je naar een volgend of ander onderdeel, gebruik dan de pijlen onder elk onderdeel of kies een nieuw onderwerp uit het menu (let op: als je iets hebt ingevuld, moet je de pijlen gebruiken om deze gegevens te behouden).

Veranderend patroon

Eeuwenlang was er een splitsing tussen het zorgen voor een inkomen enerzijds en het zorgen voor de kinderen en het huishouden anderzijds. Nog relatief kort ontstaat er nieuw cultureel patroon waarin beide partners een rol hebben in beide taken. Het veranderen van een traditioneel patroon kost tijd en energie. Er zijn nog geen gebaande paden. Lang niet overal kun je rekenen op het begrip en de flexibiliteit die je als werkend ouder regelmatig nodig hebt. Daarnaast zijn we ook nog niet helemaal thuis in onze nieuwe rol. Als we het oude patroon vasthouden in deze nieuwe omgeving bestaat de kans dat je gestrest of overbelast raakt.

Alles goed willen doen

Uit onderzoek blijkt dat jonge werkende ouders een groeiende groep vormen die een beroep doet op hulpverlening. Vrouwen die graag ‘alles goed willen doen’, hebben hier meer kans op. Maar ook een toenemend aantal vaders worstelt met combinatie-stress en wordt daar somber van. Dat kan gebeuren wanneer er geen goede afstemming is tussen aandacht voor jezelf en je andere bezigheden en verantwoordelijkheden.

Module ontwikkeld door experts

De inhoud van deze module is ontwikkeld door professionals die deskundig zijn op het gebied van werk en ouderschap met betrokkenheid van ervaringsdeskundigen. Bij het vormgeven van de inhoud van de module is gebruik gemaakt van de inzichten uit de positieve psychologie, ACT (Acceptance en commitment therapy), cognitieve gedragstherapie en mindfulness.

Start- en eindmeting

Het eerste en laatste onderdeel van de module bevatten een start- en eindmeting. De startmeting is bedoeld om je een idee te geven van je huidige situatie. Als je de module hebt afgerond kun je jezelf bij de eindmeting nogmaals testen. Is er verbetering te zien?

4 thema's

Onderwerpen die in de module aan de orde komen:

Aandacht voor jezelf
Aandacht voor jezelf

Welke keuzes of afspraken maak je en welke grenzen stel je zodat er ruimte en tijd is om dingen te doen helemaal voor jouzelf?

Acceptatie
Acceptatie

Sommige dingen kun je gewoon niet veranderen. Dan is het handiger om te kijken hoe je hiermee wilt omgaan in plaats van je ertegen te verzetten.

Opladen
Opladen

Aandacht voor je eigen ontspanning en rust zijn voorwaarden voor geduld, humor en energie.

Stress en ik
Stress en ik

Als je je werk en je gezin combineert, is de kans heel groot dat je aandacht door het ene wordt opgeëist terwijl je met het andere bezig wilt zijn.

Werkende ouders