Veel mensen krijgen vroeg of laat in hun leven te maken met (langdurige) zorg voor iemand. Zo kan de zorg gaan naar een ouder met dementie, een partner met een ernstige ziekte, een kind met een handicap of een vriend met een depressie. Deze zorg wordt mantelzorg genoemd. Mantelzorgers zijn geen beroepskrachten, maar geven onbetaald en op regelmatige basis zorg, omdat ze een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.
Doordat mantelzorgers graag goed willen zorgen voor hun dierbaren, merken ze de signalen van overbelasting vaak (te) laat op. Overbelasting kan je bij jezelf opmerken. Je bent bijvoorbeeld voortdurend moe of somber, voelt je opgejaagd, wordt snel boos, slaapt slecht, piekert veel of geniet minder. Soms heb je het gevoel dat er geen ruimte meer is om te ontspannen of iets helemaal voor jezelf te doen. Dan is zorgen voor een ander moeilijk vol te houden, hoe graag je dat ook wilt.
In deze module kan je zelfstandig en anoniem aan de slag met tips en oefeningen om op eigen kracht een evenwicht te vinden in de zorg voor een ander én het zorgen voor jezelf. Want: gezond zorgen kan je leren! Uit onderzoek blijkt dat zorgen voor een naaste extra druk op een mantelzorger kan leggen. Het evenwicht tussen zorgen voor anderen en ontspanning is vaak zoek . Dit kan zorgen voor overbelasting en verminderde veerkracht.
De signalen van overbelasting herkennen, is een eerste stap op weg naar het herstellen van dat evenwicht. De module geeft je informatie, tips en oefeningen om overbelasting te herkennen, aan te pakken en te voorkomen. Je kan je ook laten inspireren door de persoonlijke verhalen van andere mantelzorgers.
Deze module is ontwikkeld door experts rond dit thema, met betrokkenheid van ervaringsdeskundigen. Bij het vormgeven van de inhoud van de module is gebruik gemaakt van de inzichten uit de positieve psychologie, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), cognitieve gedragstherapie en mindfulness.
Het eerste en laatste onderdeel van de module bevatten een start- en eindmeting. De startmeting is bedoeld om je een idee te geven van je huidige situatie. Als je de module hebt afgerond kun je jezelf bij de eindmeting nogmaals testen. Is er verbetering te zien?
Onderwerpen die in de module aan de orde komen:
Geen enkele zorgsituatie is hetzelfde. Soms blijken zelfs meerdere mensen in je omgeving zorgbehoevend.
Goed voor jezelf zorgen is een voorwaarde om de zorg voor anderen vol te houden.
Grenzen stellen helpt om de 24 uur die in een dag zitten overzichtelijk te houden.
Gezond zorgen betekent: veranderen wat je kan veranderen en loslaten waar je geen invloed op hebt.
Alleen feiten, geen fabels.