Chronische aandoening
Leef jij met een chronische aandoening of fysieke beperking? Soms kan het lastig zijn om te accepteren. Hoe ga jij ermee om?

Over de module

Een chronische aandoening ben je niet, dat heb je. Toch vormt je aandoening wel een deel van je leven en toekomst. Het is daarom belangrijk dat je leert omgaan met je chronische aandoening. Zie het als een onverwachte ‘partner’ voor de rest van je leven. Door je aandoening goed te leren kennen, kan jij aanpassingen maken zodat de invloed beperkt blijft. De module helpt om te leren omgaan met de chronische aandoening, deze een plek te geven en er vanuit een positief perspectief naar te kijken.

Hoe werkt het?

De module doorloop je zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het jou het beste uitkomt. De module is volledig gratis en anoniem te volgen. Doe de zelftest via de rode knop ‘Aan de slag’ en zie welke onderdelen van de module voor jou interessant kunnen zijn. Daarna kun je direct je account aanmaken en starten.

In het menu van de module kun je kiezen of je de intro, uitleg, oefening of terugblik van dat onderdeel wil bekijken. Wil je naar een volgend of ander onderdeel, gebruik dan de pijlen onder elk onderdeel of kies een nieuw onderwerp uit het menu (let op: als je iets hebt ingevuld, moet je de pijlen gebruiken om deze gegevens te behouden).

Chronische aandoening: een breed begrip

Wat goed omgaan met je aandoening precies in jouw situatie betekent, verschilt nogal per aandoening. Onder de noemer ‘chronische aandoening’ vallen namelijk veel diagnoses: van MS tot astma, van Parkinson tot chronische hoofdpijn en van HIV tot epilepsie. In deze module richten we ons vooral op de fysieke aandoeningen. Ook binnen de fysieke aandoeningen zijn de verschillen nog groot. In deze module breng je daarom in kaart wat je chronische aandoening of ziekte in jouw unieke situatie precies betekent.

Module ontwikkeld door experts

De inhoud van deze module is ontwikkeld door Corine Bravenboer – Bosland en Maike Pastor. Bij het vormgeven van de inhoud van deze module is gebruikgemaakt van actuele inzichten uit de wetenschap en praktijk op het gebied van de revalidatiegeneeskunde, psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Corine werkt als zelfstandige voor het onderwijs en heeft een eigen bedrijf. Tevens is Corine ervaringsdeskundige omdat zij het Hypermobiliteitssyndroom heeft. Maike is ergotherapeut en orthopedagoog.

Start- en eindmeting

Het eerste en laatste onderdeel van de module bevatten een start- en eindmeting. De startmeting is bedoeld om je een idee te geven van je huidige situatie. Als je de module hebt afgerond kun je jezelf bij de eindmeting nogmaals testen. Is er verbetering te zien?

4 thema's

Onderwerpen die in de module aan de orde komen:

Acceptatie
Acceptatie

Als je hoort dat je een chronische aandoening hebt, is dat vaak ingrijpend.

Je omgeving
Je omgeving

Je aandoening beïnvloedt niet alleen jou, maar ook de mensen om je heen.

Wat betekent het?
Wat betekent het?

Wat is de invloed op jouw leven? En hoe vind je daarin weer een balans?

Piekeren
Piekeren

Hoe voorkom je dat je teveel piekert? En hoe kan je ontspannen?

Chronische aandoening